Opdracht 4
Titanic
We hebben het over de Titanic. De leerkracht toont als inleiding een aantal foto’s over het schip en vertelt kort het verhaal. De leerlingen gaan werken in een groepje en zoeken de afmetingen van het schip op. Nadien laat je ze afmetingen zoeken van een bus, vliegtuig, auto of mens om hen te doen inzien hoe gigantisch de Titanic wel was. Op de speelplaats gaan we met heel de klas de afmetingen op de grond tekenen van de boot, zo krijgen we een concreet beeld over de grootte.
Bronnen:
https://jeugdliteratuur.webs.com/wiskunde
Verantwoording:
Vraag 1: waarom helpt deze activiteit bij het bereiken van de doelstellingen van het vak? De leerlingen leren gericht informatie op zoeken. Ook maken ze kennis met meters en gaan we dit concreet uitwerken.
Vraag 2: waarom past deze activiteit bij de leerlingen van het 3de leerjaar? De leerlingen krijgen eerst een korte inleiding over de Titanic met eventueel de vraag of ze de film al gezien hebben en wel weten over wat het gaat. Ook kunnen ze goed met de pc overweg en op een veilige manier informatie gaan zoeken.
Vraag 3: waarom past deze activiteit bij de gekozen ICT-eindterm? Omdat de leerlingen zelfstandig informatie gaan zoeken en eigenlijk ook aan begrijpend lezen doen, ze moeten in een tekst achterhalen wat de afmetingen zijn van het schip.
Vraag 4: waarom verhoogt deze activiteit de kwaliteit van het onderwijs? Omdat de leerkracht en leerlingen samen op de speelplaats gaan tekenen hoe groot de boot wel was, hierdoor zien de kinderen ook wat voor een gigantisch schip dit was en kunnen ze vergelijken hoe een bus, vliegtuig of mens er uit ziet tegenover de Titanic. We maken het concreet.
Vraag 5: hoe zou je dit praktisch aanpakken in de klas? De leerlingen verdelen zich in groepjes en gaan samen op zoek naar de afmetingen, verder zoeken ze ook afmetingen van andere vervoersmogelijkheden. Wanneer iedereen klaar is, gaan we naar de speelplaats en tekenen we met krijt hoe groot het schip was, in die afmeting tekenen we ook hoe groot een bus, vliegtuig of mens is.
Eindterm: 4